. آغاز برداشت نيشكر در صومعه سرا
×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true

روی خط اخبار

true
    امروز  جمعه - ۳ خرداد - ۱۳۹۸  
it is true
false
true
آغاز برداشت نیشکر در صومعه سرا

اختصاصی_گیل سداد؛ در استان گیلان نیشکر؛ منحصراً در صومعه سرا کاشته می شود. همچنین در مزارع محدودی از شهرستان لنگرود و املش نیز کاشته شده است.

در گذشته‌های نه چندان دور صومعه‌سرا ۱۰۰ هکتار اراضی داشت که در آن نیشکر تولید می‌شد اما سختی تولید شکر سیاه در گذشته موجب شد که اراضی زیر کشت نیشکر به شالیزار تبدیل شوند.
در چهار دهه گذشته به دلیل رونق کشت برنج و زراعت و درخت صنوبر؛ کشت نیشکر از یکصد هزار هکتار به ۱۲ هکتار کاهش یافت. این گیاه سالها از محصولات بومی صومعه سرا به شمار می رفته و روستای ” شکرباغان ” که در ۱۱ کیلومتری شمال این شهر در کنار مرداب واقع شده از جمله روستاهایی صومعه سرا است که فقط به کشت این محصول اختصاص داشته وجه تسمیه آن هم ظاهرا به همین اساس بوده است. در سال ١٣٩٧ حدود ٢٢ هکتار از اراضی صومعه سرا در روستاهای قاضده، میانده و کلسر به تولید نیشکر اختصاص یافت که خوشبختانه این مقدار نسبت به گذشته افزایش یافته است.

#نیشکر گیاهی چند ساله از تیره گندم و خانواده غلات است، که ساقه هوایی آن دو تا پنج متر ارتفاع دارد. به شکل نِی -استوانه‌‏ای- و دارای گره‌های متعددی است که مایع شیرینی درون آنهاست. رنگ ساقه برحسب گونه آن، متفاوت است ولی رنگ سبز و زردبیشتر دیده می‌شود.

خواص درمانی نیشکر از نظر طب سنتی

کارشناسان طب سنتی درباره خواص درمانی نیشکر اینطور می گویند:
نیشکر به‌علت داشتن پتاسیم ادرارآور بوده و پاک‌کننده کلیه و مثانه است و سوزش ادرار را رفع می‌کند، اما نفاخ‌آور بوده و برای مبتلایان به سل، اسهال، دل پیچه و صفراوی مزاج‌ها بخصوص اگر در حین گرسنگی شدید مصرف شود مضر است. طبیعت قلیایی نیشکر راهی برای مقابله با سرطان پروستات و سینه است، نیشکر گلوکز بدن را تأمین می‌کند و به‌عنوان گلیکوژن ذخیره شده در صورت نیاز، به انرژی تبدیل می‌شود.

با اشاره به این‌که پتاسیم فراوان در نیشکر برای سیستم گوارش و هضم غذا موثر است، نیشکر از بهترین منابع انرژی به حساب می‌آید و کربوهیدرات موجود در آن برای انرژی بخشیدن به بدن کمک می‌کند. مصرف نیشکر، برای عملکرد آسان کلیه‌ها و جهت سرعت یافتن بهبود پس از یرقان مفید است.

خون را لطیف می‌کند و برای قطع خونریزی موثر است

از پیری زودرس و سفید شدن بی‌‏موقع مو تاحدی پیشگیری می‌کند. التهاب معده را فرونشانده، و به جلوگیری از استفراغ کمک می‌‏کند، خشونت سینه، ریه و سرفه را برطرف می‌سازد.

شربت آن با زعفران و گلاب، مقوی قلب و اعصاب است و تا حدی، کم‌‏خونی و ضعف عمومی بدن را در افراد کم‌‏خون و سردمزاج برطرف می‌کند.
شربت آن با بیدمشک، برای تقویت قلب و اعصاب افراد گرم‌‏مزاج مفید است.

آغاز برداشت نیشکر در صومعه سرا

شهرستان صومعه سرا با بیش از ٢٢ هکتار اراضی تولید نیشکر قطب تولید این محصول در گیلان می باشد.

ابراهیم حقی یکی از قدیمی ترین نیشکرکاران روستای قاضده در گفت و گو با خبرنگار گیل سداد با بیان اینکه بیش از ۵٠ سال به تولید نیشکر پرداخته است گفت:
کشاورزان نیشکر کار شهرستان از قلمه های بومی این محصول استفاده می کنند و برای جلوگیری از بیماری های گیاهی از هیچگونه سموم و کود های شیمیایی،گیاهی و حیوانی در کشت نیشکر استفاده نمی شود.

وی با بیان اینکه نیشکر صومعه سرا بسیار مرغوب تر و سالم تر از نیشکر مازندران است اظهار کرد:
“سیاه شکر ” و به عبارت صحیح تر شکر سیاه خاصیت دارویی دارد و جایگزین بسیار خوبی برای شکر سفید به خصوص در وعده صبحانه ، همچنین در شیرینی و تنقلات و به جای مصرف قند همراه با چای می باشد.

مرتضی شکرگزار دیگر نیشکرکار روستای قاضده با بیان اینکه حدود ۵ هکتار از اراضی این روستا زیر کشت نیشکر قرار دارد افزود:
١٢ نفر از اهالی این روستا به بهره برداری تولید نیشکر مشغول هستند.

وی ضمن تاکید بر سختی کار و طولانی بودن فرآیندهای کاشت، برداشت و تولید محصول عنوان کرد:
کشت قلمه های نیشکر از اوایل فروردین و اردیبهشت آغاز می شود و تا پایان پاییز و اوایل زمستان برداشت می شود.

شکرگزار با بیان اینکه محصولات نیشکر شامل شیره و کف و دوشاب، سیاه شکر است افزود:
بعد از برداشت و دِرو کردن نیشکر و پاکسازی با دستگاه سنتی اب نیشکرها گرفته می شود و سپس داخل دیگ کوره ریخته می شود؛ ١٠٠ لیتر آب نیشکر با حرارت ملایم پس از جداسازی کف و دوشاب طی ٨ ساعت زمان و هم زدن مداوم به شکرسیاه تبدیل می شود.

شکرگزار ادامه داد:
امسال هرکیلو شکرسیاه معادل ۴٠ هزار تومان به فروش می رسد.

نیشکرکاران تحت پوشش بیمه نیستند

شکر سیاه، محصول کشاورزان صومعه سرا کاملا سالم و ارگانیک است.
اما همانطور که از مرغوبیت خاصی برخوردار است مشکلات خاص خودش را دارد.کشاورزان نیشکرکار بر این باورند که سوخت نفت سفید در به عمل آوردن نیشکر تاثیر مثبتی دارد این در حالیست که امسال هیچگونه سهمیه نفت به کشاورزان داده نشده و با گاز روستا و کپسول های گازی به پخت نیشکر مشغول هستند که هزینه های زیادی هم در پی دارد.

متاسفانه محصول کشاورزان نیشکر کار تا کنون تحت پوشش بیمه قرار نگرفته است؛ با توجه به اینکه در سال های اخیر و با تلاش رسانه صنعت تولید نیشکر رونق بیشتری یافته و نقش تاثیر گذاری در جذب جوانان روستا در تولید این محصول داشته ، ضرورت توجه مسئولین ذی ربط در افزایش ایجاد انگیزه و حمایت از کشاورزان کشت این محصول امری مهم است تا نسل جدید در تولید این محصول موجبات اشتغالزایی خود را فراهم کنند.

خبرنگار فتانه زارع درخشان

true
false
false
true

false